De Britse Brexit-minister David Davis heeft naar verluidt gezegd dat het Verenigd Koninkrijk ook na de Brexit nog in de Europese interne markt wil blijven.
Davis zou dat bekend hebben gemaakt aan Manfred Weber, de leider van de conservatieve fractie in het Europees parlement, waar ook het CDA onderdeel van uitmaakt.
Na het gesprek met Davis, zei Weber dinsdag tegenover journalisten: “Vandaag is mij verteld dat de Britse regering, als het neerkomt op de economie, in de interne markt wil blijven.”
Laura Kuenssberg van de BBC bevestigt dat in een tweet: “Hoe gaat het met het liveblog? Leider van de grootste fractie in het Europees Parlement zegt dat David Davis hem heeft verteld dat de regering in de interne markt wil blijven.”
Een woordvoerder van Davis zegt aan de telefoon tegen Business Insider dat Davis “een zo vrij mogelijke toegang” wil houden tot de interne markt, en dat dat niet noodzakelijk betekent dat het Verenigd Koninkrijk er ook in blijft.
Davis was in Straatsburg om het met een aantal Europese politici te hebben over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Onder meer Weber en Guy Verhofstadt - de hoofdonderhandelaar namens het EP - waren aanwezig.
De Britse premier Theresa May heeft vooralsnog geen details gegeven over de Britse onderhandelingsstrategie. Ze wil naar eigen zeggen geen korte updates geven voordat de officiële procedure in werking is gezet. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar gebeuren.
Het lijkt er echter op dat Davis de Europese Unie, Britse politici en het Verenigd Koninkrijk een interessant inkijkje heeft gegeven over wat de Britten hopen te bereiken in de onderhandelingen. De opmerkingen van Davis volgen een week op opmerkingen van de Britse minister van Buitenlandse Zaken en Brexit-voorstander Boris Johnson. Hij zou hetzelfde hebben gezegd in gesprek met de Italiaanse minister Carlo Calenda.
Als Davis en Johnson de waarheid spreken, betekent dat dat de regering van May zijn pijlen richt op een deal waarbij de Britten nog steeds onderdeel uitmaken van de interne markt, wat wel beperkingen oplegt voor het Britse immigratiebeleid.
Zowel Weber als Verhofstadt maakten dinsdag wederom duidelijk dat het mogelijk is om in de interne markt te blijven, maar dat betekent ook dat het vrije verkeer van personen moet worden toegestaan. Een deal waarbij de Britten zowel in de interne markt blijven, als meer zeggenschap krijgen over hun immigratiebeleid, is volgens hen dan ook "onmogelijk", omdat dat de zogenoemde 'vier vrijheden' zou opbreken.
Dit zei Guy Verhofstadt eerder in gesprek met Business Insider over die vier vrijheden:
"De uitgangspositie van alle Europese instituten is erg helder: De vier vrijheden zijn aan elkaar verbonden. De interne markt is gebaseerd op vier vrijheden - niet drie, niet twee. Goederen, diensten, kapitaal, en het vrije verkeer van personen. Je kunt die zaken niet los van elkaar zien. Ik denk dat dit ontzettend helder en duidelijk is voor iedereen.
Het is makkelijk te zeggen: 'Ja we willen een apart paspoort voor Britten die willen werken in Europa'. Maar het omgekeerde, namelijk dat Polen als bouwvakker komen werken in Londen, is vervolgens niet mogelijk. Dat slaat gewoon nergens op."
Jean-Claude Juncker waarschuwde de Britten al eerder dit jaar. In september zei de voorzitter van de Europese Commissie: "Er is, zoals we al vanaf het begin duidelijk hebben gemaakt, een duidelijk verband tussen de interne markt en de basisprincipes van de vrije markt - namelijk de vrijheid van verkeer van personen. En we houden daaraan vast."